вторник, 19 февруари 2019 г.

НЯКОЛКО БЕЛЕЖКИ КЪМ "ИЗГНАННИКЪТ ОТ НЕМЕЗИДА"


Автор: Мирослав ИГНАТОВ,
основател и администратор на
сайта https://www.peterbobev.eu/


Все още радостни от факта, че продължава публикуването на неизвестни до момента творби от любимия ни писател Петър Бобев, не бива да подминаваме нещата, които ни направиха изключително неприятно впечатление в изданието „Изгнаникът от Немезида“*/. (За да не остане някой с грешна представа, е необходимо да поясним, че няма да коментираме художествените качества на романа. Написан преди повече от 30 години в типичен за Бобев увлекателен стил, той пророчески засяга проблеми, болезнено актуални в настоящето!)
Още в предговора е допусната поразителна грешка – и четирите пъти, в които е споменат главният герой, е сбъркано името му, за което няма никакво логично обяснение или оправдание. Все едно в популярна книга от Даниел Дефо да срещнете „Том Круз“ вместо „Робинзон Крузо“.
Пунктуационните и правописни грешки надминават допустимия брой за съвременно полиграфическо издание. Открива се и поне един цял абзац, който се повтаря на следваща страница с малка промяна – липсваща дума. От това, естествено, страда смисълът на текста, защото не може да се разбере дали има дублиране, или на мястото на един от абзаците е трябвало да се отпечата нещо друго.
Като читатели, очакваме да получим продукт, отговарящ поне на средното ниво на днешното книгоиздаване. Тук не става въпрос за самоделно нелегално издание, а за книга, която струва съвсем не символична цена. Посочено е името на коректор, но „Изгнаникът от Немезида“ определено страда от липсата на редактор. Като почитатели на българската приключенска и научнофантастична литература, и в частност на Петър Бобев, апелираме за по-сериозно отношение към авторите и техните произведения, защото неслучайно е казано, че написаното остава!
____________________________
*/ Петър Бобев. Изгнаникът от Немезида. – Приключенски роман. – Предговор: Благовеста Касабова. Коректор: Милена Братованова. – Художник на корицата: Анна Бобева. – София: издателство „Лексикон (Платформата за българска литература)“, 2018 г.

https://www.peterbobev.eu/